Regionalne przysmaki Górnych Łużyc & Dolnego Śląska

Regionalne przysmaki Górnych Łużyc & Dolnego Śląska

Na terenach Górnych Łużyc oraz Dolnego Śląska historia jak również teraźniejszość spotykają się na wielu płaszczyznach. Kuchnia obszaru przygranicznego łączy w sobie wpływy różnych regionów oraz kultur. Lokalna kuchnia oraz regionalne przysmaki nie tworzą w tym przypadku żadnego wyjątku. Poniżej przedstawiamy Państwu niektóre z najbardziej znanych kulinarnych specjalności.

Regionalne przysmaki Dolnego Śląska

Śląsk jako była prowincja pruska wniosła wiele potraw oraz śląskich jak również polskich przysmaków, znanych także poza regionalnymi granicami. Kuchnia Dolnego Śląska zbliżona jest do kuchni niemieckiej, podczas gdy Górny Śląsk wzoruje się kulinarnie przede wszystkim na kuchni polskiej. Dzięki innym grupom etnicznym pojawiły się w regionie także nowe wpływy kulinarne, na przykład znane są przepisy z Turyngii oraz przepisy kuchni południowoniemieckiej. Ten dawniej silnie ukształtowany rolniczo region cechuje się także obecnie autentyczną i przede wszystkim różnorodną kuchnią.

Zwłaszcza polska kuchnia ma ogromny wpływ na kształtowanie śląskich przysmaków. Wpływ na nie miały przede wszystkim wędliny, zupy, kapusta, ogórki, kasze, mak oraz suszone owoce. Także różne rodzaje ciast, takie jak makowiec, kołacz czy placek drożdżowy z kruszonką świadczą o silnym wpływie polskich smaków.

Frankowie, Szwabowie oraz mieszkańcy Turyngii, którzy w późnym średniowieczu przybyli na tereny Śląska, wzbogacili jego kuchnię oraz przysmaki elementami kuchni niemieckiej. Imigranci wnieśli między innymi potrawy »Himmel und Erde« (pl. »Niebo i Ziemia«), salceson, kartoflankę oraz sałatkę ziemniaczaną. Potrawa »Schlesisches Himmelreich« (pl. »Śląskie Niebo«) cieszy się również niezwykłym powodzeniem wśród śląskich przysmaków. 


Przysmaki Górnych Łużyc

Kuchnia oraz przysmaki Górnych Łużyc jest tak samo konkretna, jak „konkretny” jest górnołużycki dialekt. Górnołużyczanin od zawsze miał szacunek dla chleba (»Brut«) i ziemniaków (»Abern«). Najpopularniejsze klasyki kuchni górnołużyckiej to »Abernsuppe« (kartoflanka), »Teichelmauke« (mus ziemniaczany z wołowiną, bulionem oraz kwaszoną kapustą) jak również »Abern mit Leinäle und Quoark« (ziemniaki w mundurkach z olejem lnianym i twarożkiem).

Sztuka kulinarna kształtowana była przez kuchnię saksońską, śląską, czeską jak również łużycką. U schyłku XVIII wieku karta dań zawierała oprócz dań mącznych, kasz, grysiku oraz zup przede wszystkim ziemniaki. Podczas gdy codzienna kuchnia Górnych Łużyc charakteryzuje się pomysłową prostotą,  kuchnia na święta zaskoczy nas licznymi wytwornymi specjałami.

Noclegi

Sklep Internetowy

Reklama