Żur

Żur
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki 1x1cm. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Baleron i włoszczyznę ugotować w wywarze warzywnym. Kiedy mięso jest dobrze ugotowane, wyciągamy je z wywaru i odkładamy do wystygnięcia.

  • Z wywaru wyciągamy także włoszczyznę i kroimy w paski. Surowe, pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do wywaru i gotujemy (nie za miękko!).

  • Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, wszystko razem krótko gotujemy. Boczek, cebule, stary piernik oraz pokrojony baleron smażymy razem na patelni.

  • Dodajemy do wywaru z ziemniakami i pieczarkami, następnie ponownie krótko gotujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, można dodać też czosnek. Na koniec zagęszczamy mąką. Serwujemy doprawione kwaśną śmietaną i posypane pietruszką.

Smacznego!

Noclegi

składniki porcja dla 4 osób

  • 200g baleronu bez kości

  • 120g kiełbasy

  • 600g wywaru warzywnego

  • 1200g ziemniaków

  • 40g cebuli

  • 120g pieczarek mrożonych lub konserwowych

  • 800ml kwaśniej śmietany

  • Pęczek pietruszki

  • 200g włoszczyzny

  • 40g tłustego boczku

Sklep Internetowy

Reklama